Voetproblemen

Pedicure

Velen onder ons schenken te weinig aandacht aan hun voeten. Nochtans zijn onze voeten ons belangrijkste vervoersmiddel en dragen zij ons ganse lichaamsgewicht.

Heel vaak worden onze voeten in de dagelijkse verzorging vergeten en pas als pijn of een ander probleem de kop opsteekt, zoeken wij deskundige hulp ...


Met een goede en regelmatige verzorging zijn problemen als pijnlijke nagels, branderige eelt of stekende likdoorns te voorkomen. Ook sportievelingen en kinderen hebben baat bij een regelmatige verzorging van de voeten.


Hieronder bespreek ik de meest voorkomende voetproblemen die bij mij met de nodige zorg en aandacht worden behandeld ...

Eelt

Medische term : Callus

Eelt
Eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking of verharding van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan constante wrijving en/of druk. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlak wordt die ruwer en hard. Eelt is eigenlijk een beschermlaagje (harde, geel-achtige hoornlaag) dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt.

Het wordt vooral veel aangemaakt door de huid van je handpalmen en voetzolen. Andere oorzaken zijn:

  • Slecht passende schoenen of platvoeten - Hierdoor ontstaat er eelt aan de zijkanten of bovenkant van je tenen.
  • Likdoorn of eeltpit - Soms kunnen hier ook kleinere, dikke eeltplekken ontstaan die een pijnlijke druk op onderliggend weefsel kunnen uitoefenen. Dit noem je een eeltpit of likdoorn. De pijn wordt veroorzaakt door druk op zenuwuiteinden. Tussen de tenen kunnen zachte likdoorns ontstaan.
  • Langdurig gebruik van een bepaald lichaamsdeel -  Bij sommige beroepen kan ook op andere plekken eelt ontstaan, bijvoorbeeld op de knieën van stratenmakers. Musici, zoals gitaristen, kunnen eelt op hun vingertoppen en handen krijgen. Dit voorkomt pijn tijdens langdurig spelen.

De vorming van eelt op je voeten is afhankelijk van hoe de voeten het lichaam dragen. Dit wordt bepaald door de stand van bepaalde botjes. Als er afwijkingen in bepaalde botten zitten, moeten anderen extra werk doen. Hierdoor komt er extra druk op bepaalde plaatsen. Op deze manier kan op specifieke plaatsen meer eelt ontstaan. Een voorbeeld hiervan is platvoeten. Hierbij wordt vaker eelt gevormd aan bijvoorbeeld de zijkant van je grote teen. Je aanleg voor de stand van botten is erfelijk.

Afhankelijk van de ernst van de situatie kunnen wij eelt  verwijderen door een eeltrasp te gebruiken, zo voorkomt men uitslag of uitbarsting van eelt. Wij kunnen ook  eelt en kloven wegsnijden met een mesje of wegfrezen met een eeltfrees.

Een zeer goed product is de eeltcrème van Gehwol. Met zijn hoge concentratie ureum, glycerine en alantoïne maakt de eeltcrème de voeten opnieuw zacht. Na enkele dagen is er reeds verbetering merkbaar, in slechts 28 dagen is de voetenhuid opnieuw normaal.

Aangezien Ad Curam officiële verdeler is van Gehwol, kan u deze producten in ons gamma terugvinden.

Hielkloven

Ingevolge hyperkeratose

Hielkloven
Hielkloven

Als de huid van de hielen droog en hard is en veel onder druk komt te staan door bijvoorbeeld veel staan of lopen, kunnen hielkloven (verticale scheurtjes in de huid van de hielen) ontstaan.

Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voort-durende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt vakkundig weggesneden, vooral de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Een zeer goed product is de klovenzalf van Gehwol.  Deze zalf beschermt effectief en voor-komt huidscheurtjes, kloven, rode verkleuringen en daarbij optredende complicaties.

Aangezien Ad Curam officiële verdeler is van Gehwol, kan u deze producten in ons gamma terugvinden.

Likdoorn of Eksteroog

Medische term : Clavus

Likdoorn of eksteroog
Likdoorn of eksteroog

Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen of in de handpalm.  Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit.

Likdoorns komen enorm veel voor en vormen voor veel mensen een dagelijkse kwelling.

De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig.

De likdoorn kan worden verwijderd door het hoornmateriaal af te schaven met een mesje of met een speciaal scherp lepeltje uit te lepelen.

Wanneer de druk op de huid blijft bestaan zal de likdoorn weer snel op dezelfde plaats terugkomen. De oorzaak van de druk moet dus worden opgeheven. Soms is een eenvoudige aanpassing van het schoeisel (bijvoorbeeld met een steunzooltje) voldoende. In zeer hardnekkige gevallen is een behandeling door de ortho-pedisch chirurg aangewezen.

Voetschimmel

Medische term : Tinea Pedis

Voetschimmel
Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op je voeten en dan met name tussen de tenen. De schimmel leeft op de bovenste laag van de huid: de hoornlaag.

Schimmels leven het liefste in een warme en vochtige omgeving. Warmte en vocht maken je huid ook week, waardoor schimmels gemakkelijk naar binnen kunnen dringen en een infectie kan ontstaan. Daarom ontstaat voetschimmel vaak in het zwembad, maar ook het hebben van zweetvoeten kan voor voetschimmel zorgen. Ook je voeten te vaak wassen met zeep kan ervoor zorgen dat je voetschimmel krijgt. Dit komt omdat je met zeep de natuurlijke bescherming van de huid wegwast.

Voetschimmel kan op bijna alle plekken van je voet voorkomen, maar het zit meestal tussen de tenen. De symptomen van voetschimmel zijn:

  • Witte schilfering - Dit zit vooral vaak tussen de vierde en vijfde teen.
  • Jeukende blaasjes - Deze blaasjes drogen na verloop van tijd in tot bruine vlekjes of korstjes, waarna de huid afschilfert. Dit zit vooral op de voetzool.
  • Roodheid met schilfering.

Klassiek wordt voetschimmel behandeld met een antimycoticum (niet te verwarren met antibioti-cum), een schimmelremmer.

Daarnaast kan ook een voetbad met jodium wor-den gebruikt om de schimmels te doden.

Het beste is natuurlijk een schimmelinfectie te voorkomen. Je kunt hierbij letten op het volgende:

  • Draag altijd sokken of slippers in openbare ruimtes.
  • Droog je voeten goed af na het douchen. Vooral tussen de tenen.
  • Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen om zweetvoeten te voorkomen. Wissel je schoenen ook dagelijks af. Draag een bepaald paar een dag en laat ze daarna een dag luchten.
  • Trek ook regelmatig schone sokken aan.
  • Was je voeten dagelijks, maar gebruik liever geen zeep.

Diabetische voet

Ingevolge diabetes of suikerziekte

Diabetische voet
Diabetische voet

Als je diabetes (suikerziekte) hebt dan moet je extra zorg besteden aan je voeten en je nagels. Dit heeft o.a. te maken met een verslechterde doorbloeding. Daarbij komt dat de zenuwbanen door diabetes beschadigd kunnen raken - het gevoel in de voeten kan daardoor minder worden waardoor wondjes niet meer worden opgemerkt.

De gevolgen van een geïnfecteerde diabetische voet zijn vaak ernstig, in het ergste geval kan het leiden tot amputatie van de voet. 

Vanuit mijn opleidingen in de wondzorg en de voetverzorging sta ik de diabetespatiënt bij met raad en daad.  Primordiaal hierbij is een uiterst hygiënische en voorzichtige aanpak ...

Als diabetespatiënt kan je alvast rekening houden met volgende tips:

Let goed op je voeten en nagels, controleer wekelijks je voeten op wondjes en gevoelig-heid,  wees voorzichtig met het knippen van teennagels, pruts niet aan eelt of likdoorns, loop niet op blote voeten, koop speciale sokken zonder naden en zorg voor goed schoeisel.

Website gemaakt door Ad Curam | Est 2017
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin