Nagelproblemen
Pedicure - Manicure
Niet iedereen heeft mooie sterke en glanzende nagels ... Nagelproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan ... Het kan te maken hebben met een verkeerde verzorging, maar ook een onderliggende aandoening kan de oorzaak zijn.
Hieronder bespreek ik de meest voorkomende voetproblemen die bij mij met de nodige zorg en aandacht worden behandeld ...
Ingegroeide teennagel
Medische term : Unguis Incarnatus

Een ingegroeide teennagel is een huidaandoe-ning waarbij de zijkant of het puntje van de teennagel in het omheen gelegen nagelbed groeit. Dit geeft vaak een klein wondje dat vervolgens ontstoken en geïrriteerd raakt. Een ingegroeide teennagel is vrij pijnlijk en komt het meest voor bij de grote teen.
De oorzaak van een ingegroeide teennagel is vaak het gevolg van het verkeerd knippen van de nagels. Vroeger werd geleerd dat de nagels in een V-vorm geknipt moesten worden, maar dit lokt juist een ingegroeide teennagel uit. Ook het knippen van de nagel in een ovale vorm is niet goed. Probeer de teennagels dus recht af te knippen en knip ze vooral niet te kort!
Te kleine, te smalle of verkeerde schoenen zijn soms ook de oorzaak van de ingegroeide teennagel. Door de verkeerde schoenen drukt de nagel in de huid, die daar vervolgens een wondje veroorzaakt. Dit geldt hetzelfde voor panty's en kousen, als deze te strak zitten bij de tenen kan dit ook een ingegroeide teennagel veroorzaken.
Bij sommige mensen is de bouw van de teen-nagel de oorzaak van de ingegroeide teennagel. Deze mensen hebben dan ook vaker last van een ingegroeide teennagel. Het kan zijn dat de teennagel een beetje scheef staat of iets boller groeit waardoor deze sneller in het nagelbed groeit.
Andere oorzaken van ingegroeide teennagels zijn:
- Overmatige zweetvoeten
- Een verwonding of een kneuzing van de teen
- Veel peuteren aan de teennagel
De symptomen van een ingegroeide teennagel passen bij die van een ontsteking. De teennagel is pijnlijk en de zijkant van de teen is rood, gezwol-len en voelt warm aan. Meestal verergert staan of lopen de pijn en is het niet meer mogelijk om nauwgesloten schoeisel te dragen. Een langdurige ontsteking veroorzaakt vaak pus en de groei van wildvlees.
Bij een ingegroeide teennagel wordt copoline onder de teennagel geplaatst. Het uiteinde van de nagel groeit dan door de copoline over het nagel-bed heen.
Schimmel- of kalknagel
Medische term : Onychomycose

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Je hebt dan een schimmel-infectie in je nagel. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.
Ook worden schimmelinfecties vrij gemakkelijk overgedragen van de ene op de andere persoon via deze ruimtes. Je kan ook jezelf besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels besmet. Het is daarom verstandig dat je niet te lang met een voetschimmel of een schimmelnagel blijft lopen.
Een schimmelnagel is aan het begin geelwit van kleur. Als je de schimmelnagel niet behandeld zal deze later geel/bruin verkleuren. Ook wordt je nagel brokkelig, dik, bobbelig en scheidt de nagel een typische geur af. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose. In een later stadium kan je nagel zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook veel pijn doen.
De behandeling bestaat uit het in toom houden van de verdikking door middel van het dunner frezen van de nagel om mogelijke gevolgen te vermijden. Een mogelijk gevolg van niet behandelen is het loslaten van de nagel.
Een schimmelnagel is vaak moeilijker te behandelen dan voetschimmel. Dat is omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit en hierdoor slecht te bereiken is met medicijnen. Ook is keratine (de belangrijkste bouwstof van de nagel) vrijwel ondoordringbaar voor de meeste anti-schimmel medicijnen, die je vaak in de vorm van een crème of een zalf krijgt. Bij Ad Curam bekijken we samen met de patiënt welke behandeling het meest geschikt is. De behandeling vraagt veel tijd en geduld en kan makkelijk 6 tot 12 maand duren.
Tunnelnagel
Medische term : Unguis Tegularis

Een tunnelnagel is een zeer sterk gebogen of rondgroeiende nagel, die aangeboren kan zijn (alle nagels hebben dan die vorm), maar ook kan ontstaan door het dragen van onjuist schoeisel.
De tunnelnagel of krulnagel kan tot ingroeiing van de nagel leiden. De nagel groeit, in dwarse richting vanaf de nagelwortel rond (vanaf de vrije rand ziet men een tunnelvorm). Hoe meer nagel naar voren groeit, des te sterker de ronding wordt, voorna-melijk aan het distale uiteinde.
Bij een goede verzorging hoeft deze nagel geen problemen te geven.
Blijft de verzorging achterwege of wordt er aan deze nagel onvoldoende aandacht geschonken, dan ontstaat er, door druk van de nagel in de nagelwal, eelt of een likdoorn. Het gevolg van rondgroeiende nagels is vaak dat de beide hoeken door de huid overwoekerd worden. De behandeling kan dan zeer pijnlijk zijn.